Ga naar de homepage

Nederland

Algemeen

Nederland is lid van de EU.

Tijd

Het is in Nederland net zo laat als in Berlijn, Parijs en Rome.

Taal

Nederlands.

Grensformaliteiten

Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan uw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van uw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt hierbij een rol.

Wij adviseren u om voor vertrek bij de bevoegde instanties na te gaan

  • Welke reisdocumenten u nodig heeft voor uzelf en uw reisgenoten;
  • Welke documenten u nodig heeft voor uw auto;
  • Aan welke eisen uw caravan moet voldoen;
  • Welke goederen u in en uit mag voeren;
  • Hoe in geval van ongeval of ziekte de medische behandeling in uw vakantieland is geregeld en kan worden betaald;
  • Of u huisdieren mee kunt nemen. Neem lang van te voren contact op met uw dierenarts. Die kan u informatie geven over relevante vaccinaties, bewijzen daarvan en verplichtingen bij terugkomst. Ook is het verstandig om na te gaan of in uw vakantieland bepaalde voorwaarden gelden voor huisdieren in het openbare leven. Zo moeten in sommige landen honden altijd worden gemuilkorfd of achter tralies worden vervoerd.

Veel algemene informatie vindt u op www.europa.eu maar zorg dat u de informatie achterhaalt die op uw specifieke situatie van toepassing is.

Voor recente douaneverplichtingen kunt u contact opnemen met de vertegenwoordiging van uw vakantieland in het land waar u woont.

Lees meer

Valuta en geldzaken

De munteenheid in Nederland is de euro.

Creditcard

Op veel plaatsen kunt u betalen met uw creditcard.

Openingstijden en feestdagen

Banken

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tot 17.00 uur. Bij elke bank kunt u 24 uur per dag geld pinnen en bij vrijwel iedere supermarkt kunt u geld pinnen tijdens de openingstijden.

Winkels

Winkels zijn open op maandag van 13.00 uur tot 18.00 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn de winkels open tot 18.00 uur, op zaterdag meestal tot 17.00 uur. In de meeste plaatsen is er een koopavond op donderdag of op vrijdag, de winkels zijn dan open tot 21.00 uur.

In grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn de winkels op zondag open van 12.00 uur tot 17.00 uur, soms zijn de winkels nog langer open.

Toeristische informatiekantoren

De openingstijden zijn van 9.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur. U kunt de toeristische informatiekantoren herkennen aan de blauw met witte driehoek en de letters 'VVV'. U kunt er terecht voor allerlei inlichtingen omtrent de stad, omgeving, bezienswaardigheden, openingstijden enz.

Apotheken

De meeste apotheken zijn open van maandag tot en met vrijdag tot 18.00 uur.

Feestdagen
  • Nieuwjaarsdag
  • Pasen
  • 27 april (Koningsdag)
  • Hemelvaartsdag
  • Pinksteren
  • Kerst

Communicatie

(Mobiele) telefoon

Het mobiele netwerk is goed in heel Nederland. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet. Telefoonkaarten kunt u krijgen bij supermarkten, warenhuizen en telefoonwinkels.

Wifi, internet

Veel cafés en restaurants hebben gratis Wifi voor gasten.

Post

Postkantoren in Nederland zijn vervangen voor agentschappen in supermarkten en andere winkels. In de regel zijn deze agentschappen open van maandag tot en met vrijdag tot 17.00 uur en op zaterdagochtend. Postzegels koopt u in vrijwel elke supermarkt.

Wegen en verkeer

Wegennet

Aan de rand van veel grote steden bevinden zich zogenaamde ‘transferiums’ van waar u snel en goedkoop naar de binnenstad kunt met het openbaar vervoer. Voor pechhulp kunt u terecht bij de ANWB. Een goed alternatief voor de wegenwacht van de ANWB is Route Mobiel. Nadere informatie tel. 088-2692888 (ANWB), tel. 020-6515115 (Route Mobiel).

Verkeersvoorschriften

Op steeds meer snelwegen mag u 130 km/h. Let hierbij goed op de verkeersborden. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. Op een rotonde heeft u voorrang op het voertuig dat van rechts komt, tenzij anders aangegeven. Overdag wordt u aangeraden om dimlicht te voeren. U dient handsfree te bellen.

  Buiten bebouwde kom Snelweg
Auto 80 km/h 130 km/h
Met caravan 80 km/h 90 km/h
Camper < 3,5 ton 80 km/h 130 km/h
Camper > 3,5 ton 80 km/h 80 km/h

Een rond bord met rode rand en de letter ‘B’ duidt op een B-weg: de maximale breedte van deze wegen is 2,20m.

Navigatie

Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is toegestaan.

Caravan, camper

U mag niet aan de openbare weg overnachten in uw camper.

Maximaal toegestane afmetingen combinatie

Hoogte 4m, breedte 2,55m en lengte 18m (waarvan aanhanger maximaal 12m).

Motorbrandstof

Loodvrije benzine, diesel en LPG zijn goed verkrijgbaar.

Tankstations

De tankstations zijn geopend tot 22.00 uur. In grote steden en aan snelwegen zijn tankstations 24 uur geopend. Vrijwel bij elk station kunt u met pinpas en creditcard betalen.

Tol

Op de Nederlandse wegen wordt geen tol geheven, wel voor de Westerscheldetunnel in Zuid-Beveland, Zeeland, en de Kiltunnel in Dordrecht, Zuid-Holland.

Alarmnummer

Het landelijk alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 112.

Kamperen

Nederlandse campings behoren tot de beste van Europa: voor kinderen is er uitgebreide animatie en de voorzieningen (zoals indoorspeeltuinen en straatvoetbalveldjes) zijn innovatief. De campings zijn goed georganiseerd en er is veel groen. Auto's staan vaak buiten het kampeerterrein geparkeerd wat de rust op de camping ten goede komt.

Kamperen buiten de erkende terreinen is slechts in enkele gemeenten toegestaan. Veel Nederlandse campings hanteren zogenaamde gezinstarieven voor 4, 5 of meer personen inclusief elektriciteit. Dit houdt in dat u voor 2 personen vaak hetzelfde bedrag betaalt als voor een heel gezin.

Praktisch
  • Bijkomende kosten voor zaken zoals toeristenbelasting en milieuheffing kunnen soms hoog uitvallen.
  • Zorg dat u altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij u heeft.
  • Het kraanwater is veilig te drinken.
Classificatie van campings

ACSI kiest ervoor geen sterren op te nemen bij de campinginformatie van Nederlandse campings. De sterren die u in de advertenties ziet, zijn door de campings zelf opgegeven, maar ACSI draagt voor de correctheid van het aantal sterren geen enkele verantwoordelijkheid.